Papiervisje

 

Algemeen
Het papiervisje komt veel voor in verwarmde gebouwen. Het papiervisje kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje.

Ze behoren namelijk beide tot de familie van de franjestaarten, wat een verzamelnaam is voor ondermeer het zilvervisje, ovenvisje en papiervisje. Zonder microscoop is er nauwelijks verschil te zien tussen deze beestjes. Omdat gebouwen steeds beter geisoleerd worden, en het dus zomer en winter een aangename temperatuur is voor paiervisjes in gebouwen, komen ze steeds vaker voor. U kunt ze tegenkomen in allerlei spullen die u in huis of kantoor binnen krijgt zoals kartonnen dozen, papieren enzovoort.

Uiterlijk
Het papiervisje heeft een lengte van ongeveer 12 mm en is vleugelloos. Het lichaam is bedekt met fijne schubben, twee lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Het papiervisje kruipt met snelle slangachtige bewegingen en is grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde.

Ontwikkeling
Het papiervisje ondergaat een onvolledige gedaanteverwisseling. De eieren van het papiervisje worden in hoopjes afgezet van maximaal 200 stuks. Levensduur is ongeveer 2 tot wel 3 jaar.

Leefwijze
Papiervisjes zijn lichtschuw en zitten daarom wanneer het licht is weggekropen in naden, kieren, dozen en tussen boeken. Ze hebben een voorkeur voor droge, warme ruimtes. Papiervisjes kunnen eenvoudig versleept worden van het ene naar het andere pand, met producten en materialen. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit cellulose, een stof die vooral in papier voorkomt. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt worden bij het inbinden van boeken.

Schade
De schade kunt u vooral zien aan papier, boekbanden, behang en producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking en dergelijke.

Wering
Probeer de temperatuur zo laag mogelijk houden zodat de beestjes niet kunnen overleven. Bestrijding
Laat FHS Ongediertebestrijding u van uw papiervisjes afhelpen, neem contact op!