Veldmuis

 

Uiterlijk
De rug van de veldmuis is bruin tot grijsbruin en heeft soms kleurvariaties tot zwart toe. De veldmuis heeft een plompe bouw, stompe snuit en in de vacht verborgen oren en ogen, het dier maakt een kortharige, gladde indruk. Pasgeboren veldmuisjes zijn kaal en blind.

Ontwikkeling
De wijfjes hebben gemiddeld 5 á 6 worpen per jaar met een nestgrootte van 5 tot 6 jongen. De draagtijd is 3 weken en de jongen zijn na 25 dagen geslachtsrijp. De maximale levensduur van een veldmuis is ongeveer 6 maanden.

Leefwijze
De veldmuis is een uitstekende graver, hij leeft bij voorkeur op droge, zonnige en beschutte plaatsen, vooral met ruige en dichte plantengroei. Ze voeden zich met graangewassen, bollen, aardappelen, kool, wortels en ook boomschors. Ondergronds en zelf gegraven holen zijn schuilplaatsen. Sporen van de veldmuis zijn de holen en de uitwerpselen.

Schade
De schade die de muis aanricht is vooral knaagschade aan de bast aan de voet van jonge bomen. Ook dragen ze bij aan het overbrengen van modderkoorts, schade in weilanden door het ondermijnen van de grasmat of het bouwland door knagerij.

Wering
Voorkom dat er een voor veldmuizen geschikte nestelplaats ontstaat, dus vermeid terreinen met ruige begroeiing. Zorg voor goed weidebeheer, de grasmat kort en egaal houden, de slootkanten schoonhouden en begroeiing kort houden.